میکروفن ها ابزاری مهم برای ضبط و انتقال صدا در هنگام مصاحبه ، سخنرانی ، اجراهای زنده ، تولید پادکست و ویدیو هستند. ممکن است متوجه شوید که برخی از میکروفون‌ها برای دریافت سیگنال های صوتی نسبت به میکروفن های دیگر از حساسیت بیشتری  برخوردارد هستند و صداهای خیلی آرام تر را دریافت می کنند و  برخی از میکروفون ها نسبت به سایرین حساسیت کمتری دارند. در این مقاله از مجله بانی باند می خواهیم درباره حساسیت  میکروفن بی سیم  و ساز و کار های آن با شما صحبت کنیم.

حساسیت میکروفن چیست؟

حساسیت میکروفن اندازه گیری کارایی آن به عنوان مبدل و این که چقدر می تواند انرژی صوتی را به انرژی الکترونیکی تبدیل کند و این میتواند یک جواب بسیار درست برای حساسیت میکروفن چیست باشد درجه حساسیت یک میکروفون با ولتاژ خروجی آن (قدرت سیگنال صوتی) و  نسبت به سطح فشار صوتی که در آن قرار می گیرد تعیین می شود،یا به بیان ساده تر حساسیت، مقدار خروجی برای یک ورودی مشخص است.بنابراین یکی از ویژگی های مهم در عملکرد میکروفن ها میزان حساسیت آن ها است.

 به طور کلی میزان حساسیت،توانایی میکروفن را در ضبط صدا نشان می دهد برای مثال یک میکروفن با حساسیت بالا می تواند ظریف ترین صداها را هم دریافت و ضبط کند. اما در تعیین اینکه ما یک میکروفون با حساسیت بالا یا کم می خواهیم بستگی به شرایط دارد. در ظاهر، حساسیت میکروفون یک مفهوم ساده به نظر می رسد، اما جزئیات زیادی در آن وجود دارد.

درجه حساسیت میکروفن ها متفاوت است بنابراین در هنگام ضبط یک منبع صدا مدل های مختلف میکروفن خروجی های متفاوتی را تولید می کنند. حساسیت میکروفون اندازه گیری توانایی میکروفون برای تبدیل فشار صوتی به ولتاژ الکتریکی است. هرچند که عوامل مختلفی مثل نوع میکروفن،برند و شرایط و نحوه استفاده از آنها در کاهش حساسیت میکروفن اثر گذار است.

هرچه حساسیت صدا در میکروفن بالاتر باشد برای رسیدن صدا به سطح قابل استفاده در  پاور میکسر  به تقویت کمتری نیاز دارد و  هرچه حساسیت کمتر باشد، تقویت صدا بیشتر احساس می شود.

حساسیت میکروفن اکتیو و پسیو

میکروفون‌های اکتیو نسبت به میکروفون‌های پسیو از حساسیت بالاتری برخودر دار هستند.

بالا بودن میزان حساسیت میکروفن های اکتیو نسبت به پسیو به دلیل دیافگرام های آن ها نیست بلکه به دلیل تقویت کننده هایی است که در میکروفن های اکتیو قرار دارد که همین موجب افزایش حساسیت میکروفن های اکتیو می شود.

میکروفن با سیم طوسی رنگ در پس زمینه سفید

بیشتر بخوانید: معرفی جدید ترین میکروفن بی سیم

عوامل تعیین حساسیت میکروفن

سه فرآیند حیاتی در تبدیل انرژی در میکروفون وجود دارد که بر حساسیت میکروفن تأثیر می گذارد:

  • واکنش پذیری دیافراگم به سطوح مختلف فشار صوتی
  • نوع مبدل و کارایی آن
  • تقویت سیگنال صوتی در میکروفون

 

سه عدد میکروفن داینامیک مشکی

بیشتر بخوانید: راهنمای خرید میکروفن استودیویی ارزان 

چرا حساسیت میکروفن فاکتوری مهم برای کاربران است؟

برای بسیاری از کاربران میکروفن ها مانند نوازندگان و خوانندگان و گوینده ها، داشتن اطلاعات درباره حساسیت میکروفن ها می تواند درباره میزان سیگنال صوتی دریافتی آنها متفاوت باشد و برای هر میکروفنی فرق کند. بنابراین نمی توان گفت میکروفن هایی که درجه حساسیت بالاتری دارند با کیفیت تر از سایر میکروفن ها با درجه حساسیت پایین هستند.حساسیت ایده آل برای هر میکروفن به استفاده کاربران بستگی دارد. به عنوان مثال هنرمندان و فعالان عرصه صدا و صوت در هنگام ضبط یک منبع صدای بلند، در صورتی که بخواهند صداهای اضافی را حذف کنند میکروفن های با حساسیت پایین را بیشتر ترجیح می دهند. نکته مهم دیگر این است که اگر بخواهید صداهای آرام تر را ضبط کنید ممکن است خروجی مورد نظر شما را ندهد. برای این که بتوانید صداهای آرام تر را راحت تر ضبط کنید استفاده از میکروفن ها با حساسیت بالا بهتر می تواند به شما کمک کند.

حساسیت میکروفن داینامیک

میکروفون های داینامیک بر اساس اصل الکترومغناطیس کار می کنند.یک کپسول میکروفون دینامیک از سیم‌پیچ مسی ساخته شده است که به یک دیافراگم متحرک در یک میدان مغناطیسی متصل است. همانطور که سیم مسی در میدان مغناطیسی به جلو و عقب حرکت می کند، یک ولتاژ AC (سیگنال صوتی) در سراسر آن تولید می شود.

میکروفن های سیم پیچ متحرک همان میکروفن های داینامیک هستند که به چند دسته تقسیم می شوند. این میکروفن ها دریافت صدای بالا و حساسیت زیادی دارند و ولتاژ این نمونه ها معمولا باید نسبت به پیچک متحرک زیاد تر می باشد. دو نمونه از بهترین و پر کاربرد ترین میکروفن های داینامیک SHURE SM57, و  SHURE SM 58   است. میزان حساسیت میکروفن به ساختار آن بستگی دارد؛ هرچه اجزای داخلی آن دقیق تر باشد، قطعا از حساسیت بالاتری برخوردار خواهند بود. میکروفن های داینامیک ویژگی های زیر را دارا می باشند:

  • استحکام بالایی دارند و در مقابل رطوبت مقاوم هستند.
  • این میکروفن ها دارای پاسخ های فرکانسی هستند و تمایلی ندارند که در صدا تغییری ایجاد شود.

مزایای میکروفن های داینامیک

  • بسیار محکم هستند و دوام بالایی دارند.
  • در برابر تغییرات مقاوم می باشند.
  • به منبع تغذیه الکتریکی نیازی ندارند.
  • ساختار ساده ای دارند.
  • میکروفن های داینامیک یکی از بهترین میکروفن هایی هستند که می توان در فضای باز از آن ها استفاده کرد. می توان گفت که میزان حساسیت میکروفن داینامیک کمی نسبت به سایر میکروفن ها زیاد تر است.

 

میکروفن ریبون طلایی رنگ

حساسیت میکروفن ریبون

این نمونه یکی دیگر از میکروفن های داینامیک است که نسبت به سایر میکروفن های کاندنسر حساسیت بسیار بالاتری دارد که در آن زمان به شدت جذاب بود و هیچ کدام از میکروفن های موجود در آن زمان نمی توانستند با این میکروفن رقابت کنند، یک نکته مهم که باید به ان توجه کنید این است که این میکروفن ها نسبت به میکروفن های داینامیک عملکرد متفاوتی دارند؛ پس نمی توان گفت که میزان حساسیت میکروفن داینامیک با میکروفن ریبون شبیه به هم هستند. این دو نوع میکروفن حتی در ساختار با یک دیگر متفاوت هستند. میکروفن ریبون از سیم پیج متحرک استفاده نمی کند و به جای آن به یک دیافراگم متصل است، میکروفون‌های ریبون پسو از ترانسفورماتورهای غیرفعال پله‌آپ برای افزایش ولتاژ خروجی خود استفاده می‌کنند.

 در مقابل میکروفون‌های ریبون  فعال از الکترونیک فعال (از جمله تقویت‌کننده) برای افزایش ولتاژ خروجی خود استفاده می‌کنند. این میکروفن ویژگی های زیادی دارد که برخی از آن ها را در پایین می بینید:

  • ظرافت بالایی دارد.
  • نحوه واکنش این میکروفن آرام است به نوعی دیگر می توان گفت میکروفن های ریبون آرام هستند.
  • میزان حساسیت میکروفن ریبون در ضبط صدا است که صدا را به طور دقیق ضبط می کند.

 

حساسیت میکروفن کاندنسر

میکروفون های خازنی بر اساس اصل الکترواستاتیک کار می کنند.یک کپسول میکروفون کندانسور واقعی از دو صفحه رسانای موازی ساخته شده است که یک خازن را تشکیل می دهند.

همانطور که دیافراگم در واکنش به فشار صوتی متغیر حرکت می کند، شکاف بین صفحات تغییر می کند و بنابراین، ظرفیت خازنی تغییر می کند. رابطه متناسب بین ظرفیت و ولتاژ باعث ایجاد نوسان در ولتاژ AC خروجی (سیگنال صوتی) می شود.

صفحه دیافراگمی که به شدت کشیده شده است شاید نسبت به دیافراگم سیم پیچ متحرک داینامیکی نسبت به فشار صدا حساس تر باشد، اما ولتاژ خروجی همچنان پایین است.

میکروفون های خازنی از الکترونیک فعال، از جمله تقویت کننده، برای افزایش ولتاژ خروجی از دیافراگم خازن قبل از خروجی نهایی میکروفون استفاده می کنند.نکته مهم دیگر در مورد این میکروفن ها این است که پس از مدتی برهی از کاربران شاهد کاهش حساسیت میکروفن بوده اند.

میکروفن یقه ای برروی پیراهن آبی

حساسیت میکروفن یقه ای

با توجه به این که میکروفن های یقه ای طوری برروی بدن فرد صحبت کننده وصل می شود که معمولا افراد دوست دارند از چشم دوربین ها پنهان بماند و باید زیر لباس باشد طبیعتا از حساسیت بالایی برخوردار هستند. و از آنجایی که میکروفن های یقه ای از ظرافت بالایی برخوردارند اگر می خواهید شاهد کاهش حساسیت میکروفن خود نباشید به خوبی از آن مراقبت کنید.

این میکروفن ها یک میکروفن کوچک هستند که به بدن یا لباس وصل می شوند و به دو دسته تقسیم می شوند؛ دسته اول بی سیم و دسته دوم دارای سیم مستقیم هستند. یکی از مزیت هایی که میکروفن بی سیم دارد این است که حرکات شخص را محدود نمی کند و شخص به هر طرف که بخواهد می تواند برود؛ اما در میکروفن های سیم دار این مزیت وجود ندارد. میزان حساسیت میکروفن یقه ای نسبت به سایر میکروفن ها کمتر است و شما می توانید راحت تر از این میکروفن ها استفاده کنید.

تصویری از میکروفن شاتگان

بیشتر بخوانید: راهنمای خرید میکروفون تا دومیلیون 

حساسیت میکروفن های شات گان

این میکروفن جهت دار است یا طبقه بندی می شود، همان طور که می دانید این میکروفن فقط صدا های روبه رو را دریافت می کند. برای همین است که از این میکروفن برای دیالوگ ها، سخنرانی و ضبط صدای حیوانات و پرندگان استفاده می شود. این میکروفن ها به شکل استوانه ای شکل هستند که در انتهای این استوانه کپسول گیرنده صدا وجود دارد. این میکروفن ها به دو دسته تقسیم می شوند. میزان حساسیت میکروفن شات گان  را در این دو دسته متوجه خواهید شد، میکروفن های شات گان بلند، دسته اول و میکروفن ها شات گان کوتاه، دسته دوم هستند که شات گان های بلند در ساخت فیلم ها و مستند های حیات وحش بکار می رود و می تواند جدا از دوربین قرار بگیرد، شات گان کوتاه بر روی دوربین نصب می شود زیرا ارتفاع این میکروفن ها نسبت به میکروفن شات گان بلند، کوتاه تر است. میزان حساسیت میکروفن ها با یک دیگر متفاوت است. تا اینجا متوجه شدید که هر میکروفن در کجا کاربرد دارد و از چه اجزایی تشکیل شده است. همین ویژگی ها باعث می شود که حساسیت میکروفن ها با یک دیگر کاملا متفاوت باشد.

سخن پایانی

میکروفن ها  در مکان های عمومی مثل مدرسه، هتل ها، بیمارستان ها و… کاربرد دارند؛ اما بهتر است بدانید در هر کدام از این محیط ها باید از چه میکروفنی استفاده کنید، میکروفن های داینامیک، میکروفن های ریبون، میکروفن های یقه ای و میکروفن های شات گان با یک دیگر کاملا متفاوت هستند و  هر کدام در یک مکان کاربرد دارند؛ مثلا از میکروفن های یقه ای برای اجرای برنامه های زنده استفاده می کنند یا از میکروفن های شات گان برای درست کردن مستند و فیلم استفاده می کنند، میزان حساسیت میکروفن به اجزا و نوع آن بستگی دارد؛ سازمان های مختلف در جلسات و همایش های خود نیز از میکروفن کنفرانس استفاده می کنند و میزان حساسیت برای این جلسات و همایش ها حائز اهمیت می باشد. پس لازم است که با توجه به نوع کارایی و استفاده ای که دارید نوع میکروفن خود را نتخاب کنید. حساسیت میکروفن ها برای کارهای مثل استریم و گیمینگ بسیار مهم بوده و اگر بدنبال برای استریم کردن گیم های خود به دنبال میکروفن هستید مقاله میکروفن مناسب استریم و گیمینگ را حتما بخوانید.

 

فروشگاه اینترنتی بانی باند

منابع:/mynewmicrophone

4 فکر در مورد “ بررسی میزان حساسیت میکروفن بی سیم

  1. سید علی رادفر گفت:

    سلام من چند وقته که مشغول گویندگی برای پروژه های مختلف هستم و اتفاقا مسئله حساسیت میکروفون برای من و کارفرمام خیلی مهم بوده. مقالتون واقعا مفید بود. ممنونم.

  2. رها گفت:

    بسیار عالی و کاربردی

  3. سامان گفت:

    میزان حساسیت میکروفن مناسب برگزاری جشن در تالار های بزرگ چقدر باید باشه؟

  4. شیخلر گفت:

    سلام میشه لطفا برای خرید میکروفون راهنماییم کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *