آمپلی فایر

تاریخچه ی آمپلی فایر به پیش از یک قرن پیش بر می گردد. زمانی که در ایالات متحده، فیزیکدان آمریکایی به نام لی دی فورست می زیست. لی دی فورست در طی سالیان فعالیت خود خدمت های بسیاری در ارتباط بی سیم از خود ارائه کرد و در تکامل اولین رادیو نقش پر رنگی داشت اما جهانیان او را به نام پدر تقویت کننده ها می شناسند. البته پدر تلگراف بی سیم هم یکی دیگر از القاب ایشان است.

همانطور که اشاره شد لی دی فورست اولین تقویت کننده ی سیگنال های الکترونیکی را که از فناوری لامپ خلاء بهره می برد در سال 1906 میلادی به نام خود ثبت کرد، البته در آن زمان کاربرد آمپلی فایر ها همچون امروز تا این حد گسترده و فراگیر نبود و در آن زمان تنها برای تقویت صدای تلفن استفاده می شد.

آمپلی فایراولین تقویت کننده ی سیگنال های الکترونیکی ساخته لی دی فورست

از آن زمان تا کنون شرکت های پرشماری دست به تولید تقویت کننده های صوتی زدند و از آن ها در پروژه های بسیاری استفاده کردند که می توان به معروف ترین های آن یعنی آمپلی فایر های گیتار الکتریک، پاور میکسر ها و پاور آمپلی فایر ها اشاره کرد. بعد از همه ی این ها لازم است به یک تعریف اصلی بپردازیم و آن این است:

آمپلی فایر چیست و به چه دردی می خورد؟

در پاسخ به این سوال می توان جواب های بسیاری مطرح کرد و از ابعاد متنوعی آن را مورد بررسی قرار داد اما مهم ترین و ساده ترین توضیحی که وجود دارد را می تواند تقویت سیگنال های صوتی و رساندن آن ها به سطح خوبی براش قابل پخش بودن تعریف کرد.

سیگنال ها به 3 صورت وجود خواهند داشت:

  • یا به کمک مبدل های فرکانسی که میکروفن نام دارند به طور مستقیم از صدا به سیگنال تبدیل می شوند
  • به کمک پردازنده های صوتی مثل دستگاه های پخش از دیتا به سیگنال تبدیل می شوند
  • و یا به کمک سخت افزار هایی همچون میدی کنترلر مستقیما تولید می شوند

هیچ یک از موارد بالا در ابتدا امکان هدایت به بلندگو و پخش شدن را ندارند و برای این کار لازم است تا در چند مرحله تقویت و آماده ی هدایت به سمت اسپیکر ها شوند، حتی تلفن های همراه هم دارای یک آمپلی فایر کوچک اند که صدا را از اسپیکر ها قابل پخش می کند، اما نمی توان آن را به طور مستقیم به یک بلندگو بزرگ متصل کرد، برای این کار لازم است که یک آمپلی فایر دیگر هم در مسیر مابین تلفن همراه و باند قرار بگیرد.آمپلی فایر

آمپلی فایر رومیزی JTR PC-050

انواع آمپلی فایرها

آمپلی فایر ها انواع بسیار بسیار متنوعی دارند و در قالب دستگاه های مختلفی همچون پاورمیکسر، پاور آمپلی فایر، آمپلی فایر های پیجینگ، آمپلی فایر های باند اکتیو و … به ظهور می رسند اما علی رغم تنوعی که دارند، نقش شان یکسان است. حال چه از نوع اهمی باشند و چه از نوع ولتی.

توان آمپلی فایر ها را بر واحد وات اندازه گیری می کنند. هرچه وات آمپلی فایر بیشتر باشد می تواند از بلندگو های بیشتری پشتیبانی کند، البته محاسبات آن ها به این سادگی ها هم نیست و موارد دیگری مثل مقاومت و امپدانس نیز تاثیر گذار خواهند بود.

ساختار آمپلی فایر

در گذشته برای ساخت انواع آمپلی فایر ها از لامپ های خلاء استفاده می شد که اصول کاری آن ها بر پایه داغ شدن کاتد بر اثر اعمال جریان و پرتاب الکترون به سمت آند در یک محیط خلاء طراحی می شد که امکان کنترل جریان، یک سو سازی جریان و قطع و وصل کردن آن را فراهم می کرد که البته دارای مشکلات عدیده ای همچون گرمای بالای لامپ، هدر رفت زیاد انرژی، حجم زیاد و قیمت بالای لامپ ها بود که با ظهور ترانزیستور ها به مرور نقش آن ها کمرنگ شد و جای خود را به ترانزیستور های ارزان و پیشرفته دادند.

امروزه با اوج گرفتن صنعت الکترونیک و به ویژه بازار صوت، استفاده از آمپلی فایر ها در ابعاد متنوع بسیار حائز اهمیت است و هر روز مدل های تازه ای از این دستگاه به بازار عرضه می شود که هریک برای معرفی و بررسی یک مقاله مفصل را طلب می کند. ما در این مقاله سعی کردیم تا شما مخاطبان گرامی را یک قدم به دنیای آمپلی فایر ها نزدیک تر کنیم.

نوشته های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *